Kompetenciáinkkal szolgáltatásra kódolva

Az Audi Hungaria több évtizedes motor- és járműgyártói tapasztalata és a gyártósorokról érkező kifogástalan minőségű termékei mellett évek óta egyre nagyobb hangsúlyt fektet kompetencia-orientált szolgáltatási portfóliójára, amelyet – gyártó tevékenységéhez hasonlóan – a Volkswagen Konszern világszerte működő vállalatainak nyújt. Nézzük, mitől egyedülálló a győri Shared Competence Center (SCC)!

Shared Competence Center

Vállalatunk az elmúlt közel harminc évben magas szintű szaktudást és hatalmas tapasztalatot halmozott fel mind a motor-, mind a járműgyártás területén. Meghajtásaink Audi, Škoda vagy akár Bentley és Lamborghini modelleket „keltenek életre”, emellett szerszámgyárunkban a Volkswagen Konszern exkluzív modelljei számára is gyártunk karosszériaelemeket.


Iparágunk átalakulási folyamatában elemi fontosságú, hogy üzleti modellünk alkalmazkodóképes legyen, hiszen ennek segítségével őrizhetjük meg jövőképességünket. Gyártási tevékenységünk során magas szintű szaktudásra tettünk szert, amely lehetővé teszi, hogy a prémiumminőségű termékek előállításán túl további kompetencia-központú szolgáltatásokat is kínáljunk ügyfeleinknek. Célzottan egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk vállalatunk költségeinek optimalizálására, gazdaságos működésére, továbbá azon kompetenciákra és szakértelemre, amelyet vevőink vehetnek igénybe. De pontosan milyen szolgáltatásokat is kínálunk?


Szolgáltatásaink már hosszú évek óta szerepelnek az Audi Hungaria portfóliójában: túlnyomóan kompetenciabázisú szolgáltatások a Műszaki Fejlesztés, pénzügy, IT, beszerzés, logisztika és technikai szolgáltatások területén. Olyan tevékenységeket fednek le, amelyek a konszern más vállalatainak értékláncába épülnek be, segítségükkel a folyamatok és a tevékenységek egységesebbek és hatékonyabbak lehetnek, és a szinergiákat is növelni lehet a konszernen belül.


Van azonban még valami, ami az Audi Hungaria által működtetett SCC-t kiemeli a többi közül. „A lényegi különbség abban rejlik, hogy az általunk kínált szolgáltatások elsődlegesen nem tranzakcionális tevékenységek, ahol a hangsúly az adminisztráción van, hanem a hozzáadott szakmai értéken. A magas szintű szakmai tapasztalat és hozzáértés pedig mindegyik területünkön alapvetés. Ez az, ami megkülönböztet bennünket egy klasszikus Shared Service Centertől. Az ilyen jellegű tevékenységek ugyan nálunk is megjelennek, de nem ezek jelentik zászlóshajónkat” – mutatott rá a legfontosabb különbségre Dr. Patrick Heinecke, az Audi Hungaria pénzügy, IT-, beszerzés és compliance területekért felelős igazgatósági tagja. Lássuk, mindez hogyan valósul meg az említett feladatkörökben!

Az általunk kínált szolgáltatások esetén a hangsúly a hozzáadott szakmai értéken van.

Dr. Patrick Heinecke

Műszaki fejlesztés: a jövő Győrben épül

Műszaki Fejlesztésünk a Járműhajtás Fejlesztés és Járműfejlesztés szakterületeken szolgáltat a konszernnek, az SCC egyik zászlóshajójaként. A magasan képzett szakértőkből álló 550 fős csapat mára az AUDI AG Műszaki Fejlesztési kompetencia-központjaként működik. Tevékenységük 27 százaléka fejlesztési szolgáltatásokra, 30 százaléka pedig különböző projektek esetében a jóváhagyási felelősségre terjed ki.


A fejlesztési fázis és a sorozatgyártás között zökkenőmentes átmenetet biztosít, hogy a gyártás, a gyártástervezés és a konstrukció már a fejlesztés korai szakaszától szorosan együttműködik.


De mit jelent mindez a Volkswagen Konszern számára?


Kompetenciáink közé tartozik a belső égésű motorok és elektromos meghajtások fejlesztése és optimalizálása, miközben termékeinket és innovációinkat összehangoljuk az ingolstadti központban zajló fejlesztésekkel. Járműfejlesztésünk szakemberei numerikus szimulációk segítségével a rendszer- és járműtulajdonságok virtuális fejlesztésével foglalkoznak.


Fejlesztőközpontunkban valós vevői körülményeket szimuláló motor- és járműteszteléseket is végeznek szakértőink a 17 belső égésű, egy klíma-, hat komponens-, vagy a villamos hajtások tesztelésére alkalmas öt fékpad valamelyikén, de akusztikai vizsgálatokra is három fékpad áll rendelkezésre, valamint egy többfunkciós görgős járműfékpaddal is rendelkezünk. Műszaki Fejlesztésünk folyamatosan új kompetenciák elsajátításán dolgozik, elég, ha az akusztikai és szimulációs vizsgálatokra, vagy a termomenedzsmentre gondolunk. Büszkék vagyunk arra, hogy különböző fejlesztési projekteknél a high-tech kompeteciák esetében hozzánk tartozik a jóváhagyási felelősség.

Audi IT Day
IT
A gyártási folyamatok nélkülözhetetlen eleme

Pénzügyi szolgáltatások: vállaljuk a folyamatfelelősséget!

„Amikor például kezdetét veszi egy motor- vagy járműgyártási projekt, és megállapították az arra fordítható pénzügyi keretet, a Kontrolling járműrendszerek terület szakemberei meghatározzák a járműgyártási projekt egyes komponenseinek célösszegeit. A folyamat végén így jön létre egy, a gazdasági szempontok szerinti termék. Kollégáink itt is a folyamat elejétől a végéig figyelemmel kísérik a projektet; feladatuk a költségek/koncepciók befolyásolása a célösszeg elérése érdekében, a megvalósulás monitorozása, valamint pénzügyi értékelések készítése az üzleti területeken átnyúló csapatokban az illetékes konszerntestületek számára. Mindez jóval túlmutat a hagyományos Shared Service szolgáltatások keretében végzett tevékenységek körén, mivel a megvalósítás magas szintű, speciális kompetenciákat és szaktudást igényel” – magyarázta Dr. Patrick Heinecke a rendkívül összetett feladatot, büszkeséggel kiemelve a csapat nagyszerű teljesítményét.


IT: a gyártás origója

E területen az Audi Hungaria több mint húsz különböző szolgáltatást nyújt a Volkswagen Konszern több mint 200 telephelye számára. Tevékenységi köre az IT-biztonságtól az SAP-, illetve a non-SAP-alkalmazások üzemeltetésén át a szoftverfejlesztésig terjed, és egyre fontosabb szerepet vív ki magának, miközben napi szinten ezrek munkáját támogatja világszerte.


„Tevékenységünk a világ legnagyobb motorgyárában, Győrben is egyre fontosabb szerepet tölt be: elektromos meghajtásaink gyártásában az IT a gyártás központi részét képezi: tulajdonképpen ez irányítja a komplett gyártást, ezért a folyamat minden elemét digitálisan is leképezték szakembereink. További érdekesség, hogy IT-területünk az Audi neckarsulmi telephelyén lévő Böllinger Höfe számára is számos Service-Hotline szolgáltatást nyújt, ahol többek között a teljesen elektromos Audi e-tron GT-t gyártják” – mutatta be Heinecke úr a terület komplexitását, kiemelve az új kompetenciák felépítésének fontosságát ezen a területen is. Ezért a fejlesztésekre és a felhőalapú technológiákra is nagy hangsúlyt fektetnek, emellett az aktuális megoldásaik és szolgáltatásaik folyamatos optimalizálásával a jövőben is szeretnének megfelelni az ügyfeleik igényeinek.

Sajtófotó

"Vállalatunk mindig büszke volt teljesítőképességére és rugalmasságára."

Dr. Patrick Heinecke

Beszerzés: több mint egyszerű megrendelés

A vállalat 2007 óta támogatja a Volkswagen Konszern beszerzéseit. A szériabeszerzés területe, amely a konszern 13 különböző országban lévő 57 gyártótelephelye számára szerez be alkatrészeket, hatalmas forgalmat bonyolít, 2021-ben például elérte a közel 2,5 milliárd eurós forgalmat. Felelősségi körébe mintegy 33 ezer féle szériaalkatrész tartozik, amelyeket Ázsiától Európán át egészen Amerikáig közel 2000 beszállító telephelyről vásárolnak a Volkswagen, az Audi és a Volkswagen Haszonjárművek számára. Mindez hatalmas felelősséggel jár, így ez a kihívás is csak úgy teljesíthető, ha megtalálják az egyensúlyt a gyakorlati megoldások és a hosszú távú stratégiák között. „A beszerzésen dolgozó munkatársaink intenzív árképzéssel biztosítják a termékek vevőközpontú ár-érték arányát, és lehetővé teszik az ügyfeleknek, hogy hozzáférjenek az innovációkhoz. Ezenfelül garantálják, hogy a beszerzési javak rendelkezésre álljanak, teljesítve az ügyfelek igényeit és elvárásait” – mutatott rá a lényegre Heinecke úr.


Arra a kérdésre pedig, hogy mit hoz a jövő, Heinecke úrtól az alábbi választ kaptuk: „A következő években tovább folytatjuk a Shared Competence Center tevékenységeinek és munkatársa ink kompetenciáinak bővítését. Vállalatunk mindig büszke volt teljesítőképességére és rugalmasságára. A magas szintű kompetenciabázissal és a képzett munkatársak elkötelezett munkájának köszönhetően a Shared Competence Center eredményesen és hosszú távon hozzájárul az Audi Hungaria jövőképességéhez, továbbá a kompetenciák összpontosítását és költségoptimalizálást is jelentheti a konszern számára.”